מעקב זקיקים

בדיקת אולטרא-סאונד וגינאלי, שמטרתה לעקוב אחר התפתחות הזקיקים בשחלה ולבחון את עובי רירית הרחם. הבדיקה מתבצעת לעתים קרובות במקביל לבדיקת דם של הורמוני האסטרוגן, פרוגסטרון והמחלמן/ההצהבה (LH). השילוב של תוצאות בדיקות אלו, מדגים בצורה האופטימלית את קצב התפתחותם של הזקיקים בשחלה וצמיחתה של רירית הרחם.

מטרת הבדיקה

בנשים ללא מחזור סדיר (נשים הסובלות משחלות פוליציסטיות לדוגמא): לאתר את מועד הביוץ, בצורה המדויקת ביותר וכך לאפשר לזוג לתזמן את מועד קיום היחסים וכך להגדיל את הסיכוי להרות.
בנשים העוברות טיפולי פריון: בדיקת מעקב זקיקים מתבצעת בכדי לעקוב אחר התקדמות הטיפול: כמות וגודל הזקיקים בשחלות, עובי רירית הרחם ורמות ההורמונים שהגוף מפריש (כתוצאה מגירוי ההורמונאלי שניתן). תוצאות הבדיקה, מאפשרת לרופא להחליט, במידת הצורך, על שינוי במינון ההורמונים ומסייעת לקבוע את המועד הטוב ביותר לביצוע הזרעה או שאיבת הביציות.

תדירות הבדיקה

נשים המעוניינות לאתר במדויק את מועד הביוץ, מתחילות את הבדיקות (אולטרה סאונד ובדיקת דם) כ-9-12 ימים לאחר תחילת הווסת. בדיקות נוספות מתבצעות בהתאם להתקדמות התפתחות הזקיק, אחת ל 1-3 ימים.
נשים המבצעות מעקב זקיקים כחלק מטיפולי פריון מתחילות את המעקב לאחר 3-5 ימים של טיפול בזריקות הורמונאליות. המשך המעקב נקבע על פי קצב התקדמות הטיפול ומתבצע כל 1-3 ימים.

52 תגובות
  • רחל
    הגב

    שלום וברכה.
    התכתבתי איתך כאן לפני שהאתר התחלף לכל כך יפה ונח ומשום מה כל החומר שלי נעלם.
    הגיע מחזור בדיוק אחרי 28 יום מהמחזור הקודם, לא נצפה ביוץ לאורך כל המעקב. ביום ה 24 נצפה מעט נוזל בדוגלס.
    אני אמורה להתחיל ביום חמישי מעקב חדש, האם להתחיל בכלל?

    • אודי לוריא
      הגב

      אני לא רואה שום סיבה לא לבצע מעקב חדש החודש כפי שהרופא הנחה אותך.
      כל חודש הוא חדש ולאו דווקא מתנהג כמו הקודם.

  • רחל
    הגב

    הי, נעלמתי?!
    האתר מדהים!!!

    • אודי לוריא
      הגב

      תודה

  • אסנת
    הגב

    שלום,
    אשמח למענה
    יש לי שחלות פוליציסטיות עשיתי מעקב זקיקים היום 18.7.2018
    עובי הרחם מ"מ 7.4
    זקיקים: קטנים שניהם
    ללא נוזל דוגלאס
    שחולות…מירקם
    כ3חודשים לאחר וסת לא בוע.
    תוצאות דם:
    estradiol-249
    progesterone-0.6
    lh-7.59
    שאלתי- האם אני לאחר ביוץ/לפני, מה זה אומר?
    תודה רבה.

    • אודי לוריא
      הגב

      ערב טוב אסנת
      עפ הבדיקות ההורמונליות שלך את עדיין לפני ביוץ (לאחר ביוץ רמות הפרוגסטרון אמורות לעלות).

  • מרי
    הגב

    היי ותודה רבה על העזרה !

    עשיתי היום מעקב זקיקים והתוצאות הן:

    עובי רירית :9 בצד שמאל וימין . אין נוזל בדוגלס
    וגודל הזקיק בצד שמאל בלבד 21 . בצד ימין לא מופיע שום זקיק . זה תקין ? כמה זקיקים אמור להיות ? קיבלתי מחזור ב5 ליוני . ועשיתי את הבדיקה הזו היום ב 20.6.

    בנוסף עשיתי בדיקות ואלו הן התוצאות :

    286 pmol/L ESTRADIOL (E-2)
    7.30 IU/L LH
    2> PROGESTERONE

    מה זה אומר ?? אשמח לעזרתך…תודה רבה

    • אודי לוריא
      הגב

      ישנה חוסר התאמה בין בדיקת האולטרה סאןנד לבין בדיקת הדם. עפ האולטרה סאונג את מתקרבת לביוץ (בכל חודש באופן טבעי ישנו רק זקיק אחד שממשיך להתפתח ובסוף ממנו יוצאת הביצית).
      עפ הדם התמונה היא שאת ממש בתחילת הדרך-קצת לאחר ווסת.

      ממליץ לחזור לרופא שהפנה אותך. יתכן שמה שנחשד כזקיק הוא ציסטה.

      • מרי
        הגב

        זה לא קשור אולי לתאריכים שבהם עשיתי את הבדיקות ?
        את הבדיקות דם עשיתי בתאריך : 17.6
        ואת האולטרהסאונד עשיתי ב20.6 .

        • אודי לוריא
          הגב

          בעיקרון יש לבצע את הבדיקות באותו היום. עדיין הפער נראה לי מעט גדול לטווח ימים כזה.
          מזכיר שאינני רופא אלא מטפל ברפואה סינית.

  • Mery
    הגב

    היי ותודה רבה על העזרה !

    עשיתי היום מעקב זקיקים והתוצאות הן:

    עובי רירית :9 בצד שמאל וימין
    וגודל הזקיק בצד שמאל בלבד 21 . בצד ימין לא מופיע שום זקיק . זה תקין ? כמה זקיקים אמור להיות ? קיבלתי מחזור ב5 ליוני . ועשיתי את הבדיקה הזו היום ב 20.6.

    בנוסף עשיתי בדיקות ואלו הן התוצאות :

    286 pmol/L ESTRADIOL (E-2)
    7.30 IU/L LH
    2> PROGESTERONE

    מה זה אומר ?? אשמח לעזרתך…תודה רבה !!

    • Mery
      הגב

      ושכחתי עוד דבר , אין נוזל בדוגלס

  • Adi
    הגב

    הי
    קיבלתי אביטרל לפני 11 יום י כלומר ביוץ לפני 9-10 ימים)
    אני עם כאבי בטן כמו לפני מחזור…
    הציעו לי מחר לגשת לעשות אולטראוסנד ומעקב זקיקים..
    אשמח לדעת מה יוכלו לראות בבדיקה???

    תודה מראש

    • אודי לוריא
      הגב

      אני לא ככ מבין מה הם מצפים לראות. הריון אי אפשר לראות בשלבים ככ מוקדמים בבדיקת אולטארה סאונד.
      במידה ואת לאחר טיפול הורמונלי יתכן והם רוצים לראות האם השחלות מאוד מגודלות.

      מזכיר כרגיל שאני אינני רופא אלא מטפל ברפואה סינית בתחום הגניקולוגיה והפריון

  • נעמה
    הגב

    שלום.

    לאחר מעקב זקיקים- ביום ה10 למחזור זקיק בגודל 17 ועובי רירית 8.5.
    ביום ה 12 למחזור זקיק בגודל 21 ועובי רירית הרחם 10. ביום ה17 למחזור נצפו זקיקים קטנים מעט נוזל בדוגלס ועובי רירית רחם 7.1. מה זה אומר הירידה בעובי רירית הרחם? תודה

    • אודי לוריא
      הגב

      הי נעמה
      בדיקת מעקב הזקיקים האחרונה שעשית מראה שאת לאחר ביוץ (הזקיק המוביל נעלם וישנו נוזל בדוגלס).
      לגבי הרירית – אין ממש טעם לעקוב אחרי העובי שלה לאחר הביוץ. היא בעובי תקין לגמרי. חשוב להבין שלאחר הביוץ בעקבות החשיפה לפרוגסטרון כלי הדם שמרכיבים את רירית הרחם משנים את הצורה שלהם ונעשים מסולסלים כחלק מההכנה להשתרשות העובר.

  • מיכל
    הגב

    ערב טוב אם אין ביוץ ביום ה13למחזור יכול להיות שיש הריון או שפשוט לא היה ומה עלי לעשות

    • אודי לוריא
      הגב

      בדכי לתת תשובה לשאלה שלך – חסרים הרבה פרטים. האם ביצעת מעקב זקיקים ובדיקות דם? אם כן מה היו הערכים שלהם?

  • דקלה
    הגב

    אלו התוצאות של היום ה14:
    תוצאה 408 =pmol/L E2
    הבדיקה LH
    תוצאה 15.60 IU/L
    שם הבדיקה PROGESTERONE
    <2

    זקיקים גדלו ל13,14 מהיום ה11 שהיו 11,12
    הגיוני שe2 ירד ??

    • אודי לוריא
      הגב

      על פי הבדיקה את עדיין לפני ביוץ.
      רמות ה 2E לא אמורות לרדת באופן טבעי עד הביוץ אלא לעלות.

  • דקלה
    הגב

    נכון קבעו לי שוב ליום ה14 את אותן בדיקות שוב. כנראה למעקב
    אבל האם זה תקין באופן כללי? כלומר האם יש תקווה החודש?
    ממש לחוצה ..
    תודה לך על המענה המהיר

    • אודי לוריא
      הגב

      זו תמונה לגמרי סטנדרטית לשלב הזה. צריך לעקוב ולראות שממשיך להתקדם באותה הצורה.

  • דקלה
    הגב

    היי אודה למענה
    במעקב זקיקים יום 11 לוסת שחלות פוליציסטיות.. לקחתי איקקלומין פעם ראשונה ביום החמישי לוסת כדור 1 כל יום :
    שחלה ימין זקיקים 11 ו 12
    שמאל – לא רשום זקיקים
    שם הבדיקה ESTRADIOL (E-2)
    תוצאה 611 pmol/L

    שם הבדיקה LH
    תוצאה 15.10 IU/L

    שם הבדיקה PROGESTERONE
    קטן מ2

    בדיקות דם ואולטראסונד ביחד. מה זה אומר בבקשה

    • אודי לוריא
      הגב

      ערב טוב דקלה
      עפ תוצאות האולטרה סאונד והדם נראה שמתחילים להתפתח 2 זקיקים. מאמין שהרופא יפנה אותך להמשך מעקב בכדי לוודא שהזקיקים ממשיכים להתפתח ולאתר את זמן הביוץ (יש לך עוד זמן עד הביוץ)
      מזכיר שאינני רופא אלא מטפל ברפואה סינית.

  • בננה
    הגב

    שלום,ותודה על המענה.
    מקבלת כל חודש ל25 יום.
    החודש עשיתי מעקב.ביום ה11 זקיק 19 ועובי רחם 10
    נצפה קצת נוזל
    בבדיקת דם:אסטרידול 1350 פרוגסטרון 0.59 מה זה אומר? האם היתה ביוץ?מתי?

  • אור
    הגב

    היי אודי,
    עשיתי היום בדיקת זקיקים (לא בטיפולי פוריות)
    ההפניה היתה ליום ה-14 וה-17 של המחזור.
    הדיקה היום בוצעה ביום ה-15.
    התוצאות הן:
    עובי רירית 7.4
    שחלה יצמין- זקיק באורך 8 ואחד באורך 13
    – זקיקים קטנים בשתי השחלות
    – רירית תלת שכבתית
    האם אני לפני ביוץ, אחרי או שמשהו לא מתקדם כמו שתריך?

    • אודי לוריא
      הגב

      על פי הבדיקה ניתן להניח שאת לפני ביוץ- אך בכדי לתת תשובה וודאית יש לבצע גם בדיקות דם לרמות הפרוגסטרון, LH ואסטרדיול. בדיקות הדם יחד עם בדיקת האולטרהסאונד נותנים תמונה מדוייקת למקום שבו את נמצאת כרגע במהלך הסייקל שלך.

  • לורן
    הגב

    היי אודי.

    הובחנתי שיש לי שחלות פוליצסטיות על ידי רופא, המחזור שלי תמיד היה סדיר 28-29 יום, ואני רזה .
    אני מבצעת מעקב זקיקים. וביום ה16 למחזור נצפה זקיק בגודל 23 והבדיקת דם הייתה
    lh 144
    e2 1674
    PROGESTERONE 4.8

    הערכים לא גבוהים מידי?? האם יש לי ממה לדאוג?

    • אודי לוריא
      הגב

      הערכים של בדיקת ההורמונים פשוט מראים שאת קרובה לביוץ. אין בהם כל דבר חריג.

  • רונה כהן
    הגב

    תודה. התכוונתי שהיום צפוי להיות המחזור… ובתקווה שלא…
    האם יש מידע האם הריון בתקופה כזאת מסוכן מאחרים שמגיעים בתקופות "נורמליות" יותר – 14-20 יום מתחילת הווסת?

    • אודי לוריא
      הגב

      רונה- את טועה. תאריך תחילת הווסת תלוי בזמן הביוץ. אם היה לך ביוץ ביום ה 32 הווסת לא אמורה להגיע ביום ה 35 (גם אם זה תמיד ככה). ווסת במצב תקין מתרחשת כ-14 ימים לאחר הביוץ.
      אני חושש שאת לא לגמרי מבינה את התהליך ההורמונלי ואני מזמין אותך לצפות בסרטון שיש באתר.

  • רונה כהן
    הגב

    שלום,

    היה לי ביוץ ביום ה-32 למחזור (!) מתוך מחזור סדיר של 35 ימים (היום היום ה-35). הזקיקים והרירית הגיעו לגודל מתאים (18 זקיק רירית 8).
    השאלה שלי היא האם אני יכולה להיכנס להריון ביום כל כך מאוחר הקרוב למחזור הבא?
    ככל וכן, האם זה צפוי להיות הריון מסוכן?

    תודה

    • אודי לוריא
      הגב

      הי רונה
      אתחיל מהסוף – אין שום בעיה להכנס להריון במחזור שבו היה ביוץ ביום ה 32.
      אני חושב שיש לך בילבול קטן – במידה והביוץ שלך היה החודש ביום ה 31 ווסת (בהנחה שאת לא תקלטי להריון) לא תגיע ביום ה 35 אלא בין הימים 44-46.
      מהרגע שהתרחש ביוץ עוברים 12-14 ימים עד להופעת הווסת.

  • פנטה
    הגב

    היי,
    עשיתי בדיקת זקיקים. ובדיקות דם ביום חמישי
    ואילו התוצאות:
    גודל הזקיקים: 10,12,13,14.
    עובי הרירית_9
    בגיקות דם:
    E2-2019
    Lh-5.5
    Progstron- 1.9

    נאמר לי לקחת באותו ערב של הבדיקה פרוגובריס 300 וביום שישי פרוגובריס 300 ואורגלטרון כנל גם ביום שבת,
    השאלה היא האם לא מוקדם להזריק אורגלטרון ואם כן מתי השאיבה אמורה להיות? אשמח לתשובה

  • עינת
    הגב

    ?

    • אודי לוריא
      הגב

      לדעתי את צריכה לחזור לרופא שלך ולהתייעץ איתו. יכול להיות שצריך לבדוק את רמות הפרוגסטרון כשבוע לאחר ביוץ ולראות האם גבוהות מספיק. במידת הצורך ניתן להוסיף פרוגסטרון.

  • עינת
    הגב

    שלום
    המחזור החודשי שלי הוא 24-25 יום.
    ביצעתי מעקב זקיקים במטרה לבצע הזרעה ללא הורמונים (ספירת זרע לא תקינה).
    ביום ה- 12 למחזור היו 2 זקיקים 19 מ"מ. הרופא רצה שאקח אוטריבל בערב, אך לאחר כמה שעות התקבלו תוצאות בדיקות דם:
    ESTRADIOL (E-2) 245.9 pg/mL
    PROGESTERONE 0.84 ng/mL
    LH 70.4 IU/L
    לאחר ששמע את התוצאות אמר שאין צורך בזריקה.
    רק לבוא יום למחרת (יום ה- 13) להזרעה.
    האם הערכים תקינים?
    הרגשתי כאילו התפספס הביוץ והיה בכלל בשבת. הגיוני?

    • אודי לוריא
      הגב

      על פי ערכי בדיקת הדם את היית ממש בתחילת הביוץ (אבל עדיין לפניו) בזמן הבדיקה. זו הסיבה שהרופא אמר שאין טעם להזריק אוביטרל.

      • עינת
        הגב

        האם זה משנה שהשלב הלוטאלי שלי הוא 11 יום ולא 14?

        • אודי לוריא
          הגב

          את בטוחה שאת מתכוונת לשלב לוטאלי של 11 ימים ולא שלב פוליקולרי???
          שלב לוטאלי ככ קצר הוא די נדיר. בדכ 12-14 ימים. ולרוב 14

          • עינת

            כן , המחזור שלי הוא 24-25 יום, והביוץ קרה ביום ה 13- זה אומר שלב לוטאלי 11 ימים. מה המשמעות של זה?

  • tal
    הגב

    שלום,
    בצעתי בפעם הראשונה מעקב זקיקים ביום ה10 למחזור, סבב טבעי ללא הורמונים,
    להלן התשובות:
    יום ראשון ריירת 5 שחלה ימנית 13
    לאחר יומיים: רירית 3.8 שחלה ימנית 14
    לאחר יומיים רירית 4.5 שחלה ימנית 12

    אתמול בשיחה עם רופא הפריון נאמר לי להפסיק חודש זה מכיוון והזקיק לא גודל יותר.
    האם יש טעם לנסות שוב ביום א' אולטראסאונד נוסף?
    מה הסיבות לכך שזה נפסק?

    תודה

    • אודי לוריא
      הגב

      שלום טל.
      בשביל לתת לך תשובה מדויקת חשוב מאוד לדעת גם מה היו הערכים של האסטרדיול שלך בדם. רק שילוב של תמונת האולטרה סאונד והדם נותן תמונה שלמה ומדויקת.
      במידה והיתה ירידה של הערכים אני מבין מדוע הרופא אמר להפסיק מעקב החודש.
      קשה מאוד להעריך מדוע החודש לא התפתח. באופן עקרוני על פי הרפואה הסינית יש שתי סיבות עיקריות לכך- מצב חולשה של הגוף או פגיעה בזרימה ובהזנה של השחלה. בכדי לתת לך תשובה מדויקת את צריכה לפנות למטפל באזור המגורים שלך.

      • Tal
        הגב

        E2 שבוצע ביום ה10 למחזור :
        ערך 235
        לאחר יומיים 388
        יומיים אחכ 300.
        כאן הופזק המעקב.

        אודה לתשובתך.

        • אודי לוריא
          הגב

          שוב- מבלי להכיר את כל ההסטוריה הרפואית שלך והרקע לטיפולים – הירידה בערכי האסטרוגן היא כנראה הסיבה שהרופא הפסיק את הטיפול. אין לי דרך לאבחן את הסיבה לכך דרך האינטרנט. בשביל זה צריך לעשות איבחון מעמיק ויסודי.

          • TAL

            תודה על תשובתך.
            הייתי אצל הרופא, ממליץ לשלוח לצילום רחם-הבדיקה שממנה אני חוששת מאוד (בשל הכאב המלווה) ורק אז לעבור להזרעה.

            האם לדעתך צילום רחם מומלץ/עוזר?

          • אודי לוריא

            צילום רחם הינה בדיקה שמדגימה את מבנה הרחם ואת המעברים בין הרחם דרך החצוצרות לשחלות. במידה ואת מתוכננת להמשיך לנסות באופן טבעי או על ידי הזרעות, מטרת הבדיקה לוודא שאכן יש טעם להמשיך לנסות בדרך הזו. לעיתים ישנן חסימות שהבדיקה הצורך בבדיקה כמובן תלוי בהסטוריה רפואית ובחשד של המצאות חסימה.

  • תודה לך!
    הגב

    שוב שלום!

    אשמח לדעת על מה מעידה ״העלמות״ של ביצית
    אם ביום מסוים היו 3 ביציות 16,14,11, יומיים אחכ אחת נעלמה ונשארו 18,15. איך זה קורה? האם זה יכול להעיד על בעיה כלשהיא?
    חשוב לומר ששאר המדדים לא הצביעו על כך שהיה ביוץ ביום הזה

    תודה רבה!

    • אודי לוריא
      הגב

      להבנתי ומנסיוני (ושוב אני מזכיר שאינני רופא) חלק מהפעמים מדובר בסיבות טכניות (טכנאית שלא הצליחה לראות הפעם את הזקיק / כיוון שהזקיק היה קטן יחסית התעצלו למדוד גם אותו וכו') לכן גם לפעמים פתאום "נולדים" זקיקים שלא היו קודם בחלק מהבדיקות. הסיבה השניה היא שלא כל הזקיקים ממשיכים להתפתח (באופן טבעי). בכל מקרה אני לא נתקלתי במצב שזה מצביע על בעיה כל שהיא.

      • תודה לך!
        הגב

        תודה רבה!

  • יעלה
    הגב

    שלום,

    אשמח לחוות דעתך בנוגע לתוצאות בדיקה הורמונלית וכן בדיקת פוריות במעקב זקיקים:

    תוצאות בדיקת דם ביום 3 של המחזור:
    FSH 4.87 MIU/ML

    LH 6.16 MIU/M

    PROLACTIN 396.23 MU/L ( 70.00- 630.00)
    TESTOSTERONE 0.69 NMOL/L ( 0.30- 3.80) (*……..)

    TSH 1.51 µIU/mL ( 0.35- 4.94) (.*…….)

    PRG-17-OH 1.60 NMOL/L

    בבדיקת מעקב זקיקים, ביום 10 למחזור:
    נתוני_שחלה_ימנית

    מ"מ x 15x 28 :מידות השחלה

    9 מ"מX 9 10 מ"מX10 :זקיקים בגודל

    הערות:נצפו זקיקים קטנים

    נתוני_שחלה_שמאלית

    מ"מ x 27x 44 :מידות השחלה

    הערות:נצפו זקיקים קטנים

    ממצא ציסטי צלול בגודל: 24*38*46 מ"מ +

    עובי אנדומטריום 4.2 מ"מ

    דוגלס: חופשי מנוזל

    אשמח ואודה מאוד לדעתך! תודה רבה, יעלה

    • אודי לוריא
      הגב

      את נמצאת בתחילתו של מעקב, וכל מה שצריך זה להמשיך אותו.אין דרך לחזות איך הוא יתפתח.

השאירו תגובה